Astronomski performans: "Balon, čaša vode i mobilni telefon"
Predavač: mr Nataša Stanić                        Kontakt: stanic.natasa@gmail.com

Picture
Ovo je multidisciplinarno predavanje koje spaja eksperiment, umetnost i igru inspirišući najmlađe uzraste lepotom Univerzuma u kojem živimo.  Aktivnosti traju jedan školski čas i odvijaju se kroz interaktivni razgovor sa učenicima (uzrasti: pretškolci, I/IV razred i V/VIII razred).

Duvanjem balona (izvode svi učenici, podeljeni u parove) simulira se VELIKI PRASAK – nastanak Univerzuma i njegovo širenje. Po balonu se crtaju različiti tipovi galaksija, uz priču o tome od čega se sastoji svemir, koje su osnovne sile koje njime upravljaju i gde je mesto naše planete Zemlje u njemu. Čaša vode vodi nas u doba mladog svemira kada su stvoreni svi atomi Vodonika. Idemo i dalje u prošlost, u prva tri minuta kada su stvorena jezgra atoma Vodonika i Helijuma... Priča o stvaranju hemijskih elemenata u zvezdama, pre svega Kiseonika (koji ulazi u sastav vode) i Ugljenika (koji ulazi u sastav živih organizama), dovodi nas do saznanja da smo svi sazdani od zvezdanog praha.

Na kraju sledi najveće uzbuđenje - izvodi se misaoni eksperiment sa mobilnim telefonima (izvodi jedan par učenika): koliko treba čekati da signal sa nekog nebeskog tela (Meseca, Sunca, najbliže zvezde, najbliže ili najudaljenije galaksije) stigne do Zemlje.


Na ovaj način (koristeći predmete iz svakodnevnog života) deca postaju svesna, inače teško zamislivih, osobina našeg Univerzuma (veličine i širenja) a posebno važnosti očuvanja naše planete koja je (prema dosadašnjim istraživanjima) po uslovima za život jedinstvena u svemiru...   

 
Performans je prvi put izveden na Evropskoj konferenciji SHOW PHYSICS na Univerzitetu u Ženevi (Švajcarska), aprila 2009. godine. Izveden je u osnovnoj školi „Nancy Ryles Elementary School“, Beaverton, Oregon (USA). U Srbiji je izvođen na astronomskom kampu LETENKA2009, u Domu omladine (septembar 2009), na manifestaciji Dečija nedelja u Barajevu (u organizaciji „Prijatelji dece Barajeva“) oktobra 2009, u OŠ „Vasa Živković“ u Pančevu (novembar 2009), u Biblioteci Šabačkoj (decembar 2009), na Novogodišnjem sajmu u Beogradu (decembar 2009), u OŠ „Karađorđe“ u Beogradu (februar 2010), u OŠ „Laza Lazarević“ u Šapcu (mart 2010), povodom Dana planete Zemlje u udruženju „Milutin Milanković“ u Pančevu (april 2010). Deo performansa izveden je u TV emisiji Naučne redakcije RTS-a "Naučni kafe" ("Caffe Scientifique"): "Tragovima života u svemiru" (maj 2010)...

PRIDRUŽITE SE I VI ZVEZDANIM DETEKTIVIMA! Konakt: stanic.natasa@gmail.com