Knjiga o odnosu astrologije i astronomije, 2005

Picture
Iz recenzije dr Milana M. Ćirkovića:
   "Ova knjiga predstavlja ono što nam je već duže vreme bilo potrebno. U doba agresivne marketinške ekspanzije i navale svih vidova sujeverja i kvazinauke, naročito u vremenima krize, duh racionallizma, nauke i kritičkog mišljenja je u uzmaku na svim frontovima, od pop-kulture, preko medija, do, paradoksalno, obrazovne i prosvetne delatnosti. Jedna od najžilavijih i najtvrdokornijih kvazinauka, astrologija, već odavno nema na našem jeziku jednu ozbiljnu, sveobuhvatnu, a ipak najširim slojevima stanovništva posebno mladima, pristupačnu kritiku.
   Izdanjem ove izuzetno informativne i zanimljive knjige počinje se popunjavati jedna velika praznina u našem obrazovnom i popularno-naučnom izdavaštvu - ona koja se tiče borbe sa iracionalizmom, mračnjaštvom i srednjevekovljem svake vrste. ASTROLAGIJA će sasvim sigurno pronaći publiku gotovo svih uzrasta i velikog

                                                                                          raspona  profesionalnih i intelektualnih interesovanja."

Izdavač: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 2005.

Knjiga o galaksijama, 2004

Picture
  
   Kad otvorite ovu knjigu, otvorićete prozor u jedan neobičan svet - svet galaksija. Ona će vam pomoći u potrazi za zvezdanim gradovima, svetlećom dušom svemira. Sva vidljiva materija sklupčana je u njihovim raznolikim svetovima. Istražuju se tek nepun vek, a ljudska mašta je do njih plovila i u vreme kada nauka nije ni slutila da postoje.
   Za ovo putovanje nisu potrebni ni pasoš ni novac! Svaka stranica vodi vas tamo gde se boje mašte i stvarnosti prepliću - do misterioznih dubina vasione, gde su nastali i prostor i svekolika materija, do doba kada je vreme tek počinjalo da teče. Ne budite miran i poslušan putnik, već pravi ZVEZDANI DETEKTIV!

Izdavač: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd 2004.

Zbirka poezije, 2002

Picture
  
   Iz recenzije Laze Lazića: "U četiri ciklusa razvrstane, mahom kratke pesme već od prve stranice zapahnjuju nas izvesnom svežinom izraza. Iza pregnantnih, sažetih i s ukusom biranih metafora leži jedan poetski univerzum čije je osnovno obeležje širina: prostornost vizuelnih predstava, bogatstvo osećanja i obilje poetičkih rešenja. U ovim stihovima pleni nas velika naivnost, otvorenost, iskrenost prema svetu. U pogledu na svet koji struji kroz ove pesme, u pogledu pesnikovom na kosmos, čak u njenom pogledu na odnose ljudi, ogleda se pogled u bistro nebo i u magline zvezda. Duh većine zbirki, i nedarovitih kao i mnogih darovitih, danas je pretežno maglovit i skučen. Evo najzad jedne prve zbirke koja je puna svetlosti."

Izdavač: KNJIGOTEKA, Beograd 2002.

Grupa autora: izbor poezije učenika doma "Jelica Milovanović", 1997

Picture
   Uvodna reč Jasmine Milošević: "Ovo nije knjiga pesnika, ali jeste knjiga poezije. Poezije odrastanja i traganja. Prva pesnička teturanja i prva sricanja. Nisu ovo pesnički dijamanti, izbrušeni i blještavi, ali jeste niska u kojoj ima bisera, onih pravih, još nedotaknutih. Ako vam se neki od stihova učine kao opšta mesta davno istrošena, potražite u njima sebe detinjeg i setićete se kako su život i svet počinjali upravo tada, mladi, nepoznati, neistraženi. I sve što je već, pre toga, milioniti put bilo, po prvi put biva. U nama i za nas. To svačije detinje u ovim stihovima jedini je ključ za razumevanje. Nasmešite se. Orfej je uzeo liru u ruke. pođite za njim."

Autori stihova: Blagojević Snežana, Vujić Vesna, Vukadinović Danica, Vučinić Dušica, Vučićević Dejan, Ignjatović Ana, Jojić Snežana, Jurić Simonida, Knežević Milva, Marić Ivona, Miljković Marijeta, Nikolić Marija, Novaković Ana, Obradović Olivera, Popović Jelena, Prstojević Milena, Slijepčević Neda, Tasić Đurđica, Trajković (udata Stanić) Nataša. 

Izbor izvršila i knjigu osmislila: Jasmina Milošević.

Izdavač: Dom učenika srednjih stručnih škola "Jelica Milovanović", Beograd 1997.